Career Stories

Van jurist naar IT-consultant via het Young Professionals Programma van delaware

Simon Prinsen
23 okt 2023

Je herkent het vast: je bent al een tijdje aan het werk, maar hebt het gevoel dat je niet helemaal op de juiste plek zit. Simon Prinsen ervaarde dit ook in zijn vorige baan. Hij was jurist bij Slachtofferhulp Nederland en besloot om de switch naar IT te maken. Om precies te zijn: naar SAP FICO (finance) consultant via het Young Professionals Programma van delaware. In deze blog vertelt Simon over zijn keuze en zijn beleving van het Young Professionals Programma.

Oriëntatietraject voor carrièreswitch

Ik had al een paar jaar ervaring als jurist. Ik heb namelijk ook nog bij Achmea gewerkt. Maar toch begon het te kriebelen: past dit werk bij de persoon die ik ben? Ik heb toen wat beroepskeuzetesten gedaan en daar kwam een match uit met de beroepen consultant en leraar. Dat klopte wel, want ik vind het leuk om mensen nieuwe dingen te leren en uit te leggen. Toen heb ik bij verschillende bedrijven gekeken wat de mogelijkheden waren. Ook bij delaware, een vriend van mij ging hier namelijk aan de slag.

De vacature van delaware was bijna een open vacature, er werd gevraagd om een bepaald denkniveau en specifieke interesse. Waar andere bedrijven zich focusten op een traineeship tegen een bepaalde vergoeding, kreeg je bij delaware direct salaris. Dat was voor mij wel een voorwaarde, want ik moet ook gewoon de hypotheek betalen. Maar wat me ook opviel, was dat delaware echt dat ‘menselijke’ uitstraalde. Geen gigantische, anonieme kantoren en minder hiërarchie, terwijl het toch een internationaal bedrijf is. Ik besloot de sprong te wagen.

Start van het Young Professionals Programma

Na leuke gesprekken met een recruiter van delaware en teamleads Nicolaas en Erik, waarbij de inhoud van de functie me ook aansprak, ben ik in september 2021 gestart met het Young Professionals Programma. Met mij startten nog andere young professionals die allemaal weer andere profielen hadden. Ikzelf had geen specifieke achtergrond in bijvoorbeeld finance of logistiek.

Dat was verder geen probleem, omdat ik me de eerste 1,5 maand van het programma kon oriënteren op deze gebieden door gesprekken met medewerkers van delaware en door te werken in SAP. Dat vond ik prettig aan het programma, dat je direct aan de slag ging in de SAP-omgeving. Zo maakte ik uiteindelijk de keuze voor SAP FICO.

Je gaat aan de slag met de andere young professionals, je werkt in een team bij de klant en je gaat naar kantoor of werkt thuis. Die afwisseling vind ik heel fijn, daar krijg ik energie van.

Steile leercurve

Samen met de andere young professionals werkten we aan een fictief project. Het begin was wel pittig. Ik miste de basiskennis van het SAP-programma en soms voelde het als een wiskundetoets in de tweede klas, terwijl je de basics nog niet begrijpt. Dus ik had graag een introductie gekregen van de SAP-omgeving. Maar door veel zelf uit te zoeken en te proberen, leer je wel veel. Ik vond het ook wel een uitdaging om fouten op te lossen, zeker wanneer ik dan de dag kon afsluiten met een groen vinkje in het systeem. Dus een beetje doorzettingsvermogen komt goed van pas.

Dynamisch werk

Naast dat ik met het team aan het project werkte, ging ik ook al snel aan de slag bij de klant. Ik geef bijvoorbeeld basisworkshops of help medewerkers met het werken in de SAP-omgeving. Natuurlijk ben ik zelf ook nog lerende en loop daarom mee met andere collega's. Dit maakt mijn week direct een stuk dynamischer in vergelijking met mijn vorige baan. Je gaat aan de slag met de andere young professionals, je werkt in een team bij de klant en je gaat naar kantoor of werkt thuis. Die afwisseling vind ik heel fijn, daar krijg ik energie van.

Simon's tip wanneer je van carrière wilt veranderen

Kijk vooral naar wie je bent als persoon, wat bij je past en wat je leuk vindt om te doen. Status of wat er van je wordt verwacht op carrièrevlak, is gewoon minder belangrijk. Verder is het fijn wanneer je affiniteit hebt met het proces, want ik ben nu veel met financiële processen bezig. Natuurlijk moet je ook enigszins technisch zijn, maar als je de processen snapt en die leuk vindt, dan kom je heel ver. Dat is echt de basis.

Simon is nog tot en met juni bezig met het Young Professionals Programma en gaat daarna aan de slag als junior consultant. Het programma wordt dan afgerond met een presentatie van de fictieve bedrijfsomgeving in SAP waarin alle processen moeten werken. Verder loop ik dus mee met projecten bij de klant. En deze hybride vorm van werken en leren, vind ik echt ideaal.

Ook aan de slag als young professional bij delaware?

Lijkt het je ook leuk om aan de slag te gaan als consultant of developer bij delaware en wil je graag meer weten of het Young Professionals Programma? Neem dan contact op met onze recruiter Veronique van Boxtel, ze vertelt je graag meer over het programma en onze organisatie.

Get in touch

Veronique van Boxtel - delaware Netherlands

Recruitment Business Partner

Werken bij delaware