Career Stories

"Je hebt niet per se een financiële achtergrond nodig om bij Aegon te werken."

Suzanne van den Brink
23 okt 2023

Roeien en borrelen bij Skadi, commissies, barista en een mooie studie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Voordat ze het wist was Suzanne van den Brink (22) ineens op zoek naar stages. Inmiddels is ze dagelijks in de weer met portfoliomanagers en obligaties. Finance iets voor mannen? Zeker niet. Suzanne ziet het Financial Development Program (FDP) bij Aegon meer als iets voor mensen die willen dan als iets voor mensen die in een plaatje passen.

Hoe kwam je bij Aegon terecht?

Uit nieuwsgierigheid stuurde ik de campus recruiter, Emily, een open sollicitatie tijdens mijn studie Financial Economics. Ik wist van het bestaan van Aegon, maar eigenlijk enkel door reclamespotjes en als voormalig hoofdsponsor van het roeien. Scriptiestages waren er helaas niet, maar er stond een speeddate event op de planning, waar deelnemers tijdens een denktank meer te weten komen over reguliere stages bij Aegon Asset Management. Na succesvolle kennismakingen met de collega’s en werkomgeving, kon ik aan de slag als stagiair Sustainable Sovereign Analyst.

Waar hield je je tijdens je scriptie mee bezig bij Aegon Asset Management?

Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen binnen de samenleving, en ook de markt kleurt met de dag groener. Handel in obligaties is iets wat mij altijd al fascineerde, maar de handel in groene obligaties (green bonds) maakte me nóg enthousiaster. Investeerders zijn continu op zoek naar glansrijke kansen, maar zouden ze bereid zijn om meer neer te leggen voor obligaties die waarde toevoegen aan onze maatschappij?

Ik onderzocht dit zogenoemde Greenium concept (Green Premium). Dat de financiële wereld zich niet beperkt tot centen en cijfers alleen, daar kwam ik gedurende de stage achter. Zo was ik benieuwd of de economie van landen dichtbij de evenaar lijden onder de klimaatverandering. Dat mocht ik gewoon onderzoeken. En ik schreef een script in Python om het sentiment in de speeches van de Europese Centrale Bank te analyseren. Heel verschillende dingen dus.

Wat betekenen die projecten voor jou?

Het is deel van de bedrijfscultuur van Aegon Asset Management die ik zo waardeer. De vrijheid voor eigen inbreng, het ontdekken van de mogelijkheden en de rijkdom aan kennis zijn aspecten die mij enorm aantrekken. De focus ligt op je behoeften; jezelf ontwikkelen en veel leren. Dat ik na de stage uiteindelijk bij Aegon terecht kwam voor het Financial Development Program, had ik aan het begin nooit verwacht.

Je komt er als je hard werkt. Als je ergens komt zonder ervoor te werken, zit je misschien niet op de goede plek.

Financial Development Program?

Ja, momenteel ben ik Junior Money Manager en FX Dealer. Dat is deel van dit Development Program. Ik was verkocht aan het bedrijf, maar ik had geen idee wat ik precies wilde. En het Financial Development Program is daar echt perfect voor. Het duurt zes jaar en elke twee jaar roteer je door naar nieuwe functies op verschillende afdelingen. Zo kan je enorm veel leren en ontdekken wat je leuk vindt. Ik leer in korte tijd enorm veel. Er is bij een corporate zo oneindig veel kennis.

Is het niet lastig om een vrouw te zijn in a man’s world?

Er wordt écht gekeken naar het individu. Bovendien ben ik van mening dat teams van alleen maar mannen of alleen maar vrouwen niet bepaald efficiënt zijn. Teams met verschillende invalshoeken en inzichten zorgen juist voor zowel de beste ideeën als de beste werkverhoudingen en resulteren daardoor in een hoge efficiëntie. Het probleem is niet dat vrouwen worden afgeschrikt, maar dat ze zich minder geroepen voelen om te solliciteren. Het helpt dan ook niet mee dat het beeld van werken in de financiële wereld totaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het is bijvoorbeeld heel sociaal, ik ben de hele dag bezig met mensen. Bellen, mailen, netwerken; het is een aanzienlijk deel van mijn werk. Dat is niet wat de meeste mensen verwachten van Aegon Asset Management.

Wat wil je studenten graag meegeven?

Laat je niet afschrikken door wat je denkt dat onbereikbaar is. Ook als je geen Finance-gerelateerde studie volgt, raad ik aan om een keer bij Aegon te kijken. De denktank is een ideale manier om kennis te maken. Misschien met een ander onderwerp dan sustainability. Leiderschap, bijvoorbeeld.

Benieuwd naar de programma's? Lees meer over het Technical Development Program of het Financial Development Program.