Trainee Suzanne Steenbergen staat op het punt om naar Düsseldorf te vertrekken. Niet voor een stedentrip, maar om een nieuwe Pon-deelneming – een grote Duitse autodealer – te versterken. “Best spannend, want ik weet dat ik ga inzoomen op de occasionmarkt, logistieke processen en de internationale samenwerking met Pon, maar ben niet tot in detail met het project bekend. Zit er een grote onderzoekscomponent in? Of gaat het vooral om procesoptimalisaties? Ik hoop op een mix, want ik hou van research en analyseren, maar ben ook ‘van het implementeren’. Tijdens mijn master International Business was alles wetenschappelijk gericht. Wat zo leuk is aan het traineeship, is dat je met beide facetten in aanraking komt!”

Suzanne is al ver in het traineeship, want dit is haar vierde en afsluitende project. Waarom heeft ze twee jaar geleden voor het Pon Retail Traineeship gekozen? “Ik heb altijd een voorliefde voor auto’s gehad en daar wilde ik zeker iets mee gaan doen. Thuis is iedereen fan van auto’s. Als meisje wilde ik geen ballerina, maar autoverkoopster worden! De stap naar Pon was dus klein. Wat ik interessant vind, is de transitie van de automotive sector. Daar wil ik graag aan bijdragen. Ik zie zelf bijvoorbeeld weinig toekomst in kleinschalige autobedrijven en traditionele manieren van werken.”

Wat ik interessant vind, is de transitie van de automotive sector. Daar wil ik graag aan bijdragen.

Huh, PowerBI?

Het traineeship voerde Suzanne tot nu toe naar twee dealers én een rol binnen Pon Automotive zelf. “Ik ben gestart bij een Audi dealer. Daar heb ik de occasions afdelingsprocessen met een frisse blik beoordeeld en verbeterd. De winkel samen met het team helemaal op orde gebracht, eigenlijk. Er zat veel uitvraagwerk in. Waarom doen we dingen zoals we ze doen? Hebben we genoeg overzicht en inzicht? En hoe kunnen we dat verbeteren? Een leuk project, maar het voelde een beetje als opwarmertje voor project twee. Dat draaide om digitalisering, om het professionaliseren van de governance en de security van PowerBI bij een grote dealer. Toen ik daar startte, had ik eerst iets van ‘huh, PowerBI?’ Daar weet ik niet zo heel veel van. Maar het is wel een toekomstgerichte technologie en dat sprak me aan. Ik ben me helemaal gaan verdiepen in data en wat je daarmee kunt. Hoe worden we een data-driven organisatie? De hele omgeving moest worden geprofessionaliseerd. Zo hebben we ervoor gekozen om er een intern in plaats van een extern beheerde omgeving van te maken, waardoor we meer data kunnen benaderen en extra functionaliteiten konden implementeren. Ik heb een PowerBI tenant ingericht, de data-en autorisatiestructuren aangebracht, enzovoorts. Nu kunnen we in real-time data ontsluiten en rapportages bouwen. Straks hopelijk ook predictive.”

Intern uitstapje

Project drie was bij Pon Academy. En sterk mensgericht, Suzanne: “Na de dealerprojecten wilde ik graag een uitstapje maken naar de interne organisatie. Ook om te bepalen waar ik straks het best op mijn plek ben. Dit project draait om de ontwikkeling van onze technici. Hoe kunnen we de persoonlijke en professionele groei van technici binnen het dealernetwerk stimuleren en borgen? Dat heeft niet altijd de prioriteit – het ‘echte werk’ krijgt vaak natuurlijk voorrang – die het zou moeten hebben. Zeker met het oog op de toekomst, want als je de carrièrepaden op orde hebt, maak je later meer rendement. Ook weer een onderwerp dus met een open vizier naar de toekomst. Daarnaast ben ik, als een soort side hussle, bezig om de werving- en selectiecampagne voor technici te coördineren. Gedurende het traineeship komen er vanzelf dat soort dingen op je pad. Die kun je negeren of naar je toetrekken. Dat maakt het extra leuk als je ondernemend bent ingesteld.”

Persoonlijke ontdekkingsreis. Met paarden.

Naast de hardcore projecten, ging er veel aandacht uit naar coaching en begeleiding. “Het eerste jaar heb ik vooral concrete trainingen gevolgd. Denk aan verandermanagement en effectief communiceren. Daarna is er steeds meer persoonlijke coaching bijgekomen vanuit onze learning squad. Daar zaten ook trajecten tussen waarvoor ik echt uit mijn comfort zone moest. Zoals een training effectief leiderschap met paarden. 😉” Is het traineeship voor iedereen even geschikt? “Je moet het wel leuk vinden om elk half jaar from scratch te beginnen. Het voordeel is dat je snel een groot netwerk opbouwt, maar om echt alles uit het traineeship te halen, moet je een beetje flexibel zijn, bereid zijn te reizen. Als je dat bent en wilt, is het een fantastisch kijkje in de automotive keuken én een mooie persoonlijke ontdekkingsreis, waarna je veel beter weet hoe je je carrière wilt vormgeven. Je wordt een spiegel voorgehouden door de coaches, er is veel positieve feedback en je hebt de vrijheid om zelf dingen op te pakken en naar je toe te trekken. Je werkt concrete opdrachten uit, maar hoe uitdagend die precies worden, ligt ook aan jezelf.”