Trainee Stories

"Al na een paar maanden heb ik een extern distributiecentrum opgezet"

Matteo Bacilieri
23 okt 2023

Na zijn studie Logistiek Management in Rotterdam wilde Matteo (23) het liefst meteen aan de slag en zich in de praktijk verder ontwikkelen in het vakgebied waar zijn hart ligt, de logistiek. Een recruiter van Lidl benaderde hem voor een Logistiek management traineeship. Precies de combinatie die hij zocht.

“Het distributiecentrum (DC) is zo’n dynamische omgeving. Elke dag speel je in op veranderingen, dat spreekt mij enorm aan. Net als alle trainees die bij Lidl beginnen, heb ik eerst drie weken in een filiaal gewerkt. Dat was een hele leerzame ervaring. De filialen zijn tenslotte je klanten als je straks in het DC werkt. Ik heb mijn ogen goed de kost gegeven. Hoe worden producten aangeleverd? Wat kun je in het DC doen om ervoor te zorgen dat je collega’s in de winkel zo efficiënt mogelijk hún werk kunnen doen?”

Verbeteringen doorvoeren in combinatie met het leiding geven aan een team collega’s vind ik heel mooi. Elkaar motiveren om samen onze doelen waar te maken, daar krijg ik veel energie van.

Samen kijken hoe het nóg beter kan

“Meteen daarna heb ik alle certificaten behaald die nodig zijn om aan de slag te gaan in ons DC in Etten-Leur. Ik ben gestart bij de afdeling Process. Daar staat het proces dat een artikel uit ons assortiment doorloopt centraal. Een artikel komt binnen, wordt ingeboekt en wat gebeurt er dan? En hoe zorg je ervoor dat dat proces soepel en goed verloopt?

Na mijn inwerktraject bij Process was het tijd voor een volgende uitdaging. Aan het begin van mijn traineeship had ik al aangegeven dat mijn passie bij de afdeling Operations lag. Het interessante aan Operations is dat je bekijkt hoe dingen efficiënter, sneller en veiliger kunnen en komt dan met een verbetervoorstel. Dát in combinatie met het leiding geven aan een team collega’s vind ik heel mooi. Elkaar motiveren om samen onze doelen waar te maken, daar krijg ik veel energie van.”

Laten zien wat je kan

“Begin 2020 kreeg ik te horen “we gaan extern, ga het maar regelen”. In Etten-Leur gingen we verbouwen. Een deel van ons assortiment moest daarom naar een externe locatie. Daar moest ik dus eigenlijk een mini-DC gaan opzetten. Dat was echt een kans om te laten zien wat ik kan.

Alle facetten van het grote DC kwamen daarbij terug: producten komen aan, worden gelost, ingeboekt, opgeslagen en klaargezet voor de collega’s die de orders verzamelen voor de filialen. Natuurlijk was dat door onze collega’s van andere afdelingen allemaal perfect voorbereid. Zoiets lukt alleen samen.”

Boost

“Lidl haalt het beste in je naar boven. Ze durven het aan om je verantwoordelijkheid te geven zoals in mijn geval met de opbouw van de externe locatie. Nieuwe uitdagingen aangaan en je grenzen verleggen, daar groei je enorm van, zowel in je werk, als persoonlijk. Je zet stappen die je uit jezelf misschien niet zo snel zou durven nemen, waardoor je jezelf ook weer beter leert kennen. Het heeft mijn ontwikkeling echt een boost gegeven.

Je wordt daar ook goed in begeleid. Zo is er bijvoorbeeld een trainingsprogramma voor teammanagers, waarmee je met de hulp van ervaren teammanagers uit andere regio’s jezelf weer naar een hoger niveau kunt tillen.

“Wat mijn ambities zijn?” Daar heb ik nog geen concreet beeld van. Mijn focus ligt op het hier en nu. Binnenkort verhuist een ander deel van ons assortiment ook naar een externe locatie. Ik word dan de eindverantwoordelijke voor die twee externe locaties. Ik zit zeker niet stil en blijf volop werken aan mijn toekomst. Daar krijg ik bij Lidl alle ruimte voor.”

Over Lidl Nederland

Retail & E-commerce

Bij Lidl zetten we ons samen in voor het beste resultaat. Daar werken we, als één van Europa’s grootste discounters, elke dag keihard aan. Met succes. Want inmiddels staat de teller in Nederland al op 441 filialen. En we groeien nog steeds.

Meer over Lidl Nederland