Career Stories

Product Owner: de onmisbare schakel tussen IT en de business

Lars van Asseldonk
09 jun 2022

Tijdens mijn studie Bedrijfskunde in Nijmegen kwam ik voor het eerst in aanraking met IT. Ik deed een bestuursjaar bij Integrand waar we stagebemiddeling verzorgden en carrière-evenementen voor studenten organiseerden. Ik was verantwoordelijk voor de systemen waarmee we werkten en zorgde dat de bestuursleden wisten hoe ze deze konden gebruiken. Dat vond ik wel leuk, het vertalen van de middelen naar wat je ermee kunt. Ik studeerde uiteindelijk af op organisatieontwerp- en ontwikkeling. Daarbij draait het om het verbeteren van organisaties door processen, systemen en mensen beter op elkaar af te stemmen. Die kennis komt nu dagelijks van pas bij mijn werk als Product Owner bij Alliander.

Hoe ik daar terechtkwam?

Na mijn afstuderen zocht ik naar een functie waarin ik niet alleen meedacht over oplossingen, maar ze ook mocht implementeren. Vanuit mijn studie had ik al contact met mensen die hun carrière waren gestart bij iTrainee. Bovendien had ik op een carrière event al een keer aan workshop van iTrainee deelgenomen. Dat was blijven hangen. Ik nam contact met ze op en kwam door de selectie. In drie maanden deed ik kennis op van SAP, leerde ik nieuwe vaardigheden en specialiseerde ik me in Plant Maintenance. Daarbij richt ik me op het monitoren, inrichten en beheren van productieprocessen. Denk aan het verbeteren van onderhoud aan machines of het ontwikkelen van applicaties waarmee servicemonteurs over de juiste informatie beschikken en hun administratie kunnen doen. Dat sprak me aan omdat het aansloot bij mijn theoretische kennis.

Bij Plant Maintenance richt je je bijvoorbeeld op het verbeteren van het onderhoud aan machines of het ontwikkelen van applicaties voor servicemonteurs.

Na mijn specialisatie kon ik vervolgens naar een aantal bedrijven en Alliander sprak me erg aan vanwege de branche waarin ze acteren. Als netbeheerder zitten ze midden in de energietransitie. Duurzaamheid speelt een grote rol en het bedrijf is voortdurend bezig om slimmer en efficiënter te werken. Daarnaast werkten daar een aantal bekenden van mij. Zo kwam ik meer te weten over de bedrijfscultuur en de doorgroeimogelijkheden. Dit leek me erg goed bij mij passen.

Wat ik dagelijks doe?

Als product owner werk ik met een team van ontwikkelaars om de processen van Alliander zo veel mogelijk aan te passen naar de standaard van SAP. Daar waar het écht nodig is, ontwikkelen we maatwerk buiten SAP. In de pilot van dit ambitieuze project verbeteren we de doorlooptijd van serviceverzoeken van bedrijven en particulieren die bijvoorbeeld zonnepanelen willen installeren of van de gasaansluting af willen. In mijn rol ben ik voortdurend in gesprek met mensen die dagelijks te maken hebben met serviceverzoeken hoe we dat proces kunnen verbeteren. We bepalen samen waar we winst kunnen behalen. De uitkomsten van die gesprekken leg ik voor aan het scrumteam. Samen kijken we wat technisch mogelijk is. Vervolgens stemmen we samen met de experts en onze ontwikkelaars af welke informatie we nodig hebben en wat we van elkaar verwachten.

Op basis daarvan ontwikkelen we een prototype van de software dat het proces moet ondersteunen. Dat leggen we om de drie weken voor aan de experts tijdens een demo. Zij geven feedback op de voortgang en ons team gaat daarmee aan de slag om het prototype te verbeteren. Dat doen we totdat beide partijen tevreden zijn. De kern hiervan is om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk een werkende versie van het product oplevert. Hierop bouw je daarna verder, of je past het aan. Wat levert dat op? Door in korte tijd een prototype te ontwikkelen en die te verbeteren, houden we het proces overzichtelijk voor de mensen die ermee moeten werken. Voor mij is het vooral belangrijk dat we de juiste personen voortdurend betrekken, zodat ze mee kunnen denken en zien wat de automatisering voor hen oplevert. Dat vind ik een hele toffe rol waar ik veel van mijn kwaliteiten in kwijt kan, maar waar ik ook zeker verder in kan groeien. Ik ben begonnen in het team als Junior IT Professional en na ongeveer een jaar werd ik in datzelfde team Product Owner. Daar ben ik trots op en het laat zien dat ik mede dankzij iTrainee op de juiste plek terecht ben gekomen.

Wil jij net als Lars je carrière een kickstart geven met het SAP traineeship van iTrainee? Doe de test en check of je past in het profiel!

Werken als SAP Consultant

via ITrainee

Afgestudeerd? En nu? Meteen aan de slag, of eerst nog doorleren? Ons traineeprogramma voor SAP, de meest gebruikte bedrijfssoftware ter wereld, biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Alleen voor ambitieuze talenten! Kun jij het aan?

Ja, vertel me hoe dat werkt!