Intern Stories

"Iets goeds doen voor de wereld is een op­vallende visie voor een financiële instelling."

Josephine Slangen
23 okt 2023

Een stage bij Aegon Asset Management inspireerde Josephine Slangen (22) om meer voor de wereld te betekenen. En om een overstap te maken naar corporate sustainability. Op Instagram scrolde ze langs een advertentie van Aegon voor een brainstormsessie over hoe het bedrijf meer jonge vrouwen kan aantrekken. ‘Ik was niet specifiek geïnteresseerd in Aegon Asset Management, maar ik vond het interessant dat ze hiermee bezig zijn.’ Waar Josephine oorspronkelijk het beeld had van Aegon als een financiële instelling, in een koude en harde wereld, werd ze overweldigd door de veelzijdigheid van het bedrijf.

Waar kwam je beeld over de financiële sector vandaan?

Ik vond mezelf niet zo’n geldtype. Er kleeft toch wel een stigma aan de financiële sector dat het kil is, egoïstisch misschien zelfs. Geld kan soms corrupt voelen. Ik had er nooit echt over nagedacht dat je geld kan inzetten om de bedrijfsvoering toe te spitsen op het doen van iets goeds. Iets goeds voor de wereld. Ik vind dat een opvallende visie voor een financiële instelling. Hoewel ik dus eerst aardig sceptisch was, kwam ik erachter dat mijn kernwaarden eigenlijk perfect aansluiten op deze visie.

Wat voor kernwaarden bedoel je?

Gelijkwaardigheid, duurzaamheid en diversiteit zijn thema’s die ik belangrijk vind. Geld kan je gebruiken om een positieve impact te maken. Eigenlijk vreemd dat ik eerst dacht dat geld niet iets goeds zou kunnen doen. Het actief bijdragen aan een betekenisvolle verandering is iets wat ik na mijn master in een baan wil vinden. Een verschil maken is nu veel tastbaarder dan enkel op straat staan met een megafoon en een ‘gelijkwaardigheid’-spandoek.’ En hoewel ik met alle liefde nog steeds op straat sta met die megafoon, kan ik nu ook op andere manieren verschil maken. Dat is precies wat ik leuk vind.

Wat doe je bij Aegon?

Ik wilde, voordat ik bij Aegon Asset Management begon, de masteropleiding Gender Equality, Diversity and Inclusion in Management volgen. Dat is een bedrijfskundemaster over diversiteit op de werkvloer. Bij Aegon ben ik erachter gekomen dat ik nog veel blijer word van duurzaamheidsthema’s. Dus momenteel volg ik, naast mijn stage en een bestuursjaar, een deeltijd premaster voor de masteropleiding Corporate Sustainability.

Op de afdeling Responsible Investing ben ik met name bezig met fixed income en verantwoordelijk investeren. Fixed income is een strategie die zich bezighoudt met stabielere investeringen die minder risico’s met zich meebrengen dan bijvoorbeeld aandelen.

Bij Aegon is het echt véél meer dan alleen Finance. Ze zijn echt maatschappelijk betrokken en besteden veel aandacht en energie aan duurzaamheid en diversiteit.

Is die financiële sector nou echt zo’n mannenwereld?

Mijn eerste beeld van Aegon als een saaie hypothekenverstrekker klopt gelukkig niet, maar het beeld dat het een mannenwereld is, klopt wel. Ik merk hooguit dat ik graag een goede indruk wil maken, maar dat willen de meeste stagiaires denk ik wel. Negatief is het dus zeker niet, misschien in mijn geval zelfs positief. Ik ben hier gekomen door een evenement om meer vrouwen aan te trekken. Het streven van Aegon naar een balans tussen mannen en vrouwen, pakt dus blijkbaar goed uit!

Wat zou je willen meegeven aan studenten die zich aan het oriënteren zijn?

Ik heb een bedrijf wat ik niet zo goed kende een kans gegeven. En dat is precies wat ik wil meegeven aan de huidige studentes. Je kan iets proberen en er heel veel van leren. Je moet niet bang zijn om af en toe een gokje te wagen.

Moet je dan per se geïnteresseerd zijn in investeren, business of economie om het naar je zin te hebben bij Aegon Asset Management?

Een bedrijf van deze schaal heeft echt iemand nodig van elke discipline. Als de bedrijfsvoering en visie je wel aanspreken, houd dan je ogen open voor afdelingen die meer raakvlakken hebben met je studierichting. Ik ga na mijn master waarschijnlijk verder op het gebied van corporate sustainability. Het hoeft geen precieze kopie te zijn van het werk dat ik nu doe, maar ik heb ontdekt dat een verschil maken belangrijk is voor me. De wereld elke dag ietsje beter maken. Daar word ik heel blij van.

Ben je benieuwd of werken bij Aegon iets voor jou is? Bekijk dan eens onze vacatures.