Elisabeth (23) studeerde Bedrijfskunde en volgt nu de master Global Business and Sustainability. Voor haar master scriptie onderzoekt ze hoe bedrijven de transitie maken naar een meer circulair bedrijfsmodel. Ze was op zoek naar een groot bedrijf waar ze in de praktijk kon zien hoe zo’n transitie eruitziet toen haar oog viel op een vacature van Lidl. Een multinational op zoek naar een stagiair om een circulariteitsanalyse uit te voeren, als dat geen mooie kans is.
“De stageplek bij Lidl is een perfecte combinatie met mijn scriptie. Door het maken van de analyse kan ik kijken hoe Lidl omgaat met de transitie naar meer circulariteit én heb ik meteen input voor mijn scriptie. Andersom zag Lidl het ook als een kans. In februari 2021 ben ik begonnen op de afdeling Corporate Social Responsibility en loop ik 32 uur per week stage. Zo houd ik mooi een dag per week over voor het schrijven van mijn scriptie.
De circulariteitsanalyse is mijn voornaamste project. Maar ik ondersteun ook wel bij andere projecten. Zo mag ik meedenken over mogelijkheden om Lidl verder te verduurzamen. Bijvoorbeeld door het gebruik van plastic te verminderen of het zó te produceren dat het makkelijker gesorteerd en gerecycled kan worden.”
In een resultaatgericht bedrijf als Lidl moet je goed duidelijk kunnen maken waar je naar op zoek bent en met welk doel.
Eigen verantwoordelijkheid
“Een circulariteitsanalyse gebruik je eigenlijk als een soort bril om op een andere manier te kijken naar de data die je hebt in een bedrijf. Daardoor kun je kansen zien die je misschien eerst niet zag. Lidl speelt al langer in op dit soort kansen, bijvoorbeeld door oude werkkleding van Lidl te recyclen tot isolatiemateriaal voor een nieuw energie- en CO2-neutraal filiaal in Almere Oosterwold. Ik hoop dat mijn stageproject het nog makkelijker zal maken om nieuwe synergiën te creëren.
Lidl en mijn begeleider geven mij veel ruimte en verantwoordelijkheid om mijn eigen draai te geven aan mijn stageproject. Dat vind ik fijn. En omdat mijn stageproject zoveel verschillende afdelingen binnen Lidl raakt, leer ik ook veel verschillende mensen kennen. Iedereen is heel behulpzaam. Het zet mensen binnen het bedrijf ook weer aan het denken. En die komen dan ook wel naar mij toe met ideeën om dingen te verbeteren. Het is een interactief proces.
In een resultaatgericht bedrijf als Lidl moet je goed duidelijk kunnen maken waar je naar op zoek bent en met welk doel. Circulariteit en duurzaamheid kunnen namelijk best vage en complexe begrippen zijn. Ik heb daardoor ook veel geleerd over communiceren en samenwerken. Door goed te luisteren naar wat collega’s vertellen en ze vervolgens goed op de hoogte te houden en te betrekken bij het project kom je echt tot een gezamenlijk resultaat.”
Groeien
“Door de combinatie van de uitdagende stageopdracht, goede begeleiding en heel veel behulpzame collega’s heb ik het gevoel dat ik enorm groei tijdens mijn stage. De eigen verantwoordelijkheid en de ondersteuning die ik krijg, zorgen ervoor dat ik kan leren door zélf te doen in plaats van na te doen.
Er wordt ook tijd besteed aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb regelmatig gesprekjes om te reflecteren op hoe dingen gaan. Daarnaast heb ik in korte tijd ook al veel geleerd over resultaatgericht werken. Je project duidelijk afbakenen, je einddoel en de weg daar naartoe in de gaten houden. Dit is heel leerzaam. Door mijn stage ben ik bovendien veel te weten gekomen over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid binnen bouw, afvalverwerking, marketing, voedselverspilling, inkoop enzovoort. Dus ook vakinhoudelijk ben ik gegroeid.”
Als er iets niet goed gaat, krijg je ook de ruimte om dat aan te geven. Die openheid vind ik heel prettig.
Open cultuur
“Lidl is wat mij betreft een hele mooie stageplek. Je krijgt de kans om veel te leren. Bovendien is de begeleiding goed, en niet alleen op je eigen afdeling. Na een tijdje had ik bijvoorbeeld ook een gesprek met een van de recruiters over hoe het gaat, of ik tevreden ben en of mijn verwachtingen op basis van de vacature overeenkomen met de realiteit. Als er dus iets niet goed zou zijn, krijg je ook de ruimte om dat aan te geven. Die openheid vind ik heel prettig.
Als ik straks klaar ben met mijn scriptie wil ik een leuke baan vinden waar ik verder kan gaan met het helpen van bedrijven om de transitie te maken naar een meer circulaire bedrijfsvoering. Omdat ik geloof dat grote bedrijven een belangrijke rol spelen in het bijdragen aan verantwoord omgaan met grondstoffen en CO2-uitstoot. Wat ik tijdens mijn stage bij Lidl leer zal hierbij zeker van pas komen.”
Over Lidl Nederland
Retail & E-commerce
Bij Lidl zetten we ons samen in voor het beste resultaat. Daar werken we, als één van Europa’s grootste discounters, elke dag keihard aan. Met succes. Want inmiddels staat de teller in Nederland al op 441 filialen. En we groeien nog steeds.