Met collega’s in een ijsbad plonsen? Gedaan. Innovaties op de werkvloer stimuleren bij sterk technische bedrijven? Mag ook van het bucket lijstje af. Het vinden van de ideale online sales formule voor SEAT? Idem. Net als het ontwikkelen van een businessmodel om voertuigschade met behulp van AI te herkennen. En dat waren ‘slechts’ een paar voorbeelden uit de tijd dat Donna Galle Pon trainee was. Inmiddels is het (kuch) echte werk begonnen. In het land waar fanatieker wordt gewalst dan André Rieu op het Vrijthof, en waar Bier ALTIJD met een hoofdletter wordt geschreven…

Yep, ik werk in Wenen,” vertelt Master in Business Information Management Donna Galle. “Hele nieuwe stad voor mij. Een verrassende stad ook, want er is niet alleen veel te zien – Wenen heeft een prachtige historische architectuur – maar ook veel te doen. Logisch, met twee miljoen inwoners.” Voordat we inzoomen op haar huidige job, nog even terug naar Donna’s traineeship. Hoe kom je van Leusden naar Wenen? “Tijdens mijn laatste opdracht als trainee – het ontwikkelen van een business model voor het geautomatiseerd herkennen van voertuigschade, nu trouwens een florerende startup – ben ik me gaan oriënteren op een volgende stap. Vanuit het traineeship krijg je daar de juiste handvatten voor.”

Totaalplaatje

Dat moet ook wel, want bij Pon, is het aantal ‘uitstroommogelijkheden’ enorm. “Denk aan gevestigde bedrijven, maar ook aan scale- en startups. Ik heb er best een studie van gemaakt. Wat wil ik nu eigenlijk? Waar krijg ik wel of juist geen energie van? Waar zie ik mezelf op lange termijn? Welke rol helpt me om daarnaartoe te groeien? In welke setting wil ik werken? Welke bedrijfscultuur spreekt me aan? Ik heb alle aspecten, samen met een coach vanuit het traineeship, belicht. Zij stelde verdiepende vervolgvragen.Informeerde naar het waarom van mijn antwoorden. Zo werd het plaatje steeds concreter. Vervolgens hebben de talent development manager en ik onderzocht welke rollen het beste aansloten.”

Je bent aan het ondernemen, maar wel met een groot concern achter je.

Kersvers, maar wel pittig

Die zoektocht mondde uit in Wenen. “Ik werk binnen Pon Bike Mobility Services. Wij bieden B2B fietsoplossingen aan. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de Oostenrijkse uitrol van Lease a Bike, waarbij bedrijven fiscaal voordelig fietsen voor medewerkers leasen. In Oostenrijk zijn eind 2020 wetswijzigingen doorgevoerd waardoor deze constructie hier aantrekkelijk werd. Dat was de trigger om in Oostenrijk te starten. Overigens niet als enige, want ook onze Duitse concurrent stak meteen de grens over. Het is dus een kersverse markt, maar wel met pittige concurrentie. Ik heb als Business Development Manager de hele roll out gemanaged, inclusief market, fiscal en legal research. Na de launch werd het wat praktischer: aansluiten van een landelijk dealernetwerk, recruiten van collega’s, een GmbH oprichten, enzovoorts. Een startup setting, want soms ben je strategisch bezig, maar op andere momenten sjouw je met een monitor om een werkplek in te richten. Je bent aan het ondernemen, maar wel met een groot concern achter je.”

Podiumplek

Volgens Donna maakt die combinatie Pon uniek. “Dat delegated businessmodel is hun grote kracht. Het geeft je de vrijheid om zaken op te zetten zoals jij denkt dat ze moeten, terwijl je kunt terugvallen op de kennis en middelen van een grote organisatie.” Levert dat in Oostenrijk al succes op? Het gaat eigenlijk heel goed! We werken met een team van negen collega’s, hebben een groot dealernetwerk en aansprekende klanten!”