Leerling monteur Delia den Outer voelt zich helemaal thuis in de werkplaats van ‘haar’ Skoda, Seat én Cupra dealer. “Ik zit in het eerste jaar van mijn Allround Autotechnicus Mobiele Voer- en Werktuigen opleiding. Een lange naam voor wat vroeger ‘gewoon’ de Opleiding Autotechnicus was.” De weg naar die opleiding toe is minder lang, maar wel een beetje kronkelend…

Delia: “Ik heb hiervoor twee andere opleidingen gedaan, maar die waren het allebei nét niet. Sport en Bewegen viel af omdat ik dan les moest geven. En dat bleek me dus niet te liggen. Handhaving en Veiligheid vond ik wel leuk – ik dacht zelfs aan een baan bij de koninklijke marechaussee – maar vanwege een hardnekkige scheenbeenblessure hield dat op. Na een tijdje rondkijken, leek de techniek me uiteindelijk het meest interessant. Lekker bezig zijn. Met mijn handen werken.”

"Je leert het meest in de praktijk"

Delia was als kind niet super geïnteresseerd in Techniek. “ Ik vond het wel leuk om mijn vader met allerlei klusjes te helpen, maar ik was niet specifiek alleen in techniek geïnteresseerd. Toen ik wat ouder werd, vond ik auto’s wel steeds interessanter, dus het was ook weer geen hele grote stap.” Om een BBL-plekje bij een bedrijf te bemachtigen, verstuurde Delia online open sollicitaties. Pon hapte. Sindsdien werkt zij vier dagen in de werkplaats. De vijfde is gereserveerd voor de opleiding. Delia: “Ik vind het heel lekker om bijna vol mee te draaien. Autotechniek leer je volgens mij vooral in de praktijk, en niet door boeken te lezen. Ik voel me ook echt onderdeel van het team. De eerste keer dat ik om 08:00 uur aanwezig moest zijn, was ik best wel zenuwachtig, maar dat verdween snel. Ook dankzij de begeleiding door de leermeester. We krijgen vanuit Pon trouwens ook cursussen die je verder helpen. Soms samen met collega’s van andere automerken die Pon importeert zoals Cupra, Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Audi en SEAT.”

Gewoon lekker doen! Je leert het vanzelf en het is fijn om met techniek bezig te zijn!

Supergezellig team

Delia voelde zich heel welkom. “Ik werd door alle collega’s meteen geaccepteerd in de garage. We werken veel samen, dus het is belangrijk dat je je op je plek voelt. We hebben het supergezellig. De eerste weken vond ik trouwens wel een beetje zwaar. In het begin moet je zoveel leren en komt er zoveel informatie op je af, dat ik vrijdagmiddag wel moe was. Maar nu heb ik dat eigenlijk niet meer.”

Het leukste vindt Delia dat je resultaat ziet van je werk. “Als er ’s morgens een auto binnenkomt met een motorprobleem, is het fijn als je diezelfde auto aan het einde van de dag weer gewoon weg ziet rijden.” En haar toekomst? “Ik vind het team hier zo leuk dat ik niet snel aan een ander merk zal denken. Kijk, ik kan best kiezen voor een heel stoer automerk, maar uiteindelijk vind ik de sfeer in het team belangrijker dan het logo op de auto waar ik aan werk.”

Wil Delia dames die autotechniek overwegen nog iets meegeven? “Gewoon lekker doen! Je leert het vanzelf en het is fijn om met techniek bezig te zijn!”