Mijn naam is Bas van Gerwen, een werktuigbouwkunde student aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Ik ben 20 jaar oud en zit op dit moment in het derde jaar van mijn opleiding. Ik ben bezig met de afronding van mijn stage van een half jaar bij ACE Ingenieurs- en Adviesbureau in Eindhoven.

Mijn opdracht voor deze stage is een ontwerpopdracht waarvoor ik een deel van een machine moet herontwerpen. Van dit proces moet ik een gedetailleerd ontwerprapport schrijven waarin ik mijn aanpak en ontwerpkeuzes onderbouw.

Avans organiseert ieder jaar een speedmeet waar tweedejaars studenten kennis kunnen maken met verschillende bedrijven die een stageplek beschikbaar hebben. Via deze speedmeet ben ik in contact gekomen met ACE. Na het gesprek dat ik daar heb gehad ben ik nog een aantal keer langs geweest om de mogelijkheden wat uitgebreider te bespreken. Wat mij aansprak aan het bedrijf was de diversiteit in de projecten die er voorbij komen. ACE werkt met verschillende businessunits: hightech systems, industriële automatisering, productontwikkeling, constructietechniek en automotive. Ik ben tijdens mijn stage werkzaam geweest in de businessunit industriële automatisering. Voordat ik aan deze stage begon had ik nog geen idee over de richting waarin ik later verder wilde. Door de verschillende projecten die ik hier voorbij heb zien komen heb ik meer duidelijkheid gekregen over wat ik later wil.

Een week bij ACE bestaat voor mij veel uit zelfstandig werken, iets wat ik zelf erg prettig vind.

Medewerkers van ACE werken zowel intern als extern bij de klant, deze verhouding is ongeveer 50/50. Als stagiair werk je altijd intern, maar de opdracht die je uitvoert is wel voor een klant. Doordat er veel werknemers extern werken zie je gedurende je stage veel collega’s komen en gaan waardoor je steeds nieuwe mensen leert kennen met verschillende ervaringen.

Binnen ACE zijn er verschillende mogelijkheden voor cursussen voor de ontwikkeling van de medewerkers. Daarnaast zijn er veel verschillende tekenpakketten waarin gewerkt wordt, er is altijd ruimte voor medewerkers om een nieuw pakket te leren.

Een week bij ACE bestaat voor mij veel uit zelfstandig werken, iets wat ik zelf erg prettig vind. Ik kijk ook regelmatig mee bij andere projecten, de engineer vertelt dan waar hij mee bezig is en welke problemen hij tegen is gekomen. Dit is voor mij niet alleen vakinhoudelijk erg interessant maar het geeft mij ook de kans om een kijkje te nemen bij het werk wat iedereen doet en wat mij daarvan aanspreekt en wat niet. Bijna iedere week heb ik minimaal één keer een overleg met mijn begeleider over de status van het project. Hierin wordt besproken wat ik gedaan heb en wat de volgende stap is in het proces. Mijn begeleider is een projectleider binnen ACE die meerdere projecten leidt, hierdoor is de tijd die hij beschikbaar heeft voor mijn project helaas enigszins beperkt. Dit heeft echter geen grote gevolgen voor het verloop van mijn stageopdracht, omdat er veel ervaren engineers zijn met verschillende expertises die mij graag helpen wanneer ik vragen heb.

Er zijn geen vaste begin- en eindtijden waar je je aan moet houden, ook mag je zelf kiezen hoe je je tijd indeelt.

De bedrijfscultuur bij ACE is redelijk serieus maar er is wel ruimte voor gezelligheid, al wordt hier niet altijd gebruik van gemaakt. Dit vind ik persoonlijk jammer, want ik hou wel van een beetje gezelligheid op de werkvloer. Het voordeel hiervan is wel dat er goed en efficiënt gewerkt wordt wat ervoor zorgt dat ik zelf ook serieuzer bezig ben en mezelf makkelijker kan concentreren.

Als stagiair bij ACE krijg je veel vrijheid. Er zijn geen vaste begin- en eindtijden waar je je aan moet houden, ook mag je zelf kiezen hoe je je tijd indeelt. Er zijn ook mogelijkheden om kleine zijprojecten op te pakken als je dat leuk vindt. De collega’s zijn er erg behulpzaam, je bent niet ‘de stagiair’ maar je wordt beschouwd als een collega.

Dit is voor mij mijn eerste stage voor deze opleiding dus ik heb weinig vergelijkingsmateriaal op het gebied van stagebedrijven. Ik kan dus geen uitspraak doen over hoe ACE zich verhoudt ten opzichte van andere stagebedrijven. Wat ik wel kan zeggen is dat ik hier een leerzame periode heb gehad waarin ik veel nieuwe ervaringen heb opgedaan.