Wat is er nóg leuker dan starten als trainee bij Lidl? Starten in een groep trainees met wie je meteen een dikke klik hebt! Het overkwam Annouk en Loes. Hun werk als professional trainee verkoop en professional trainee supply chain mag dan verschillend zijn, maar er zijn veel overeenkomsten in hoe ze in hun werk staan en wat ze uit hun traineeship willen halen. Een half jaar na de start van hun traineeship gaan ze hard, of het nu op de werkvloer is of in de sportschool tegenover ons hoofdkantoor.
Annouk: “Na mijn studie rechten en een master privaatrecht in Groningen heb ik twee jaar als juridisch medewerker gewerkt bij de rechtbank. Ik kwam er achter dat ik meer afwisseling en samenwerking in mijn werk wilde. Via iemand die al was begonnen aan een traineeship bij Lidl en daar heel enthousiast over was, ben ik in contact gekomen met een recruiter van Lidl. Ik werd aangenomen en bij de welkomstdag kwam ik meteen Loes tegen.”
Loes: “Ik heb bedrijfskunde gedaan in Amsterdam en daarna een master transport en supply chain management. Ik rolde na mijn studie in een baan, maar daar dreef ik een beetje af van wat ik had gestudeerd. Dus toen ik door een recruiter van Lidl werd benaderd voor het traineeship supply chain hoefde ik niet lang na te denken. Het was voor mij een ideale kans om de supply chain-wereld van een internationale organisatie binnen te stappen.
Loes: “In het begin vond ik het traineeship pittig, maar inmiddels ben ik erin gegroeid. Lidl is enorm resultaatgericht en de retailwereld is dynamisch.
Als trainee supply chain begin je eerst een aantal dagen in de winkel. Daarna doe je operationele werkervaring op in het DC. Ik moest zorgen voor genoeg voorraad op het juiste moment, zodat er geen tekorten zijn en zo min mogelijk afschrijvingen. Dat deed ik eerst voor de productgroep AGF en daarna voor koeling, echt uitdagend. Nu ik op het hoofdkantoor zit, leer ik meer strategisch te kijken. Kan er bijvoorbeeld iets beter in de manier waarop winkels bestellingen doorgeven? Dan gaan we daarmee aan de slag. Binnenkort krijg ik een eigen project, daar kijk ik naar uit.”
Annouk: “Loes en ik hebben inhoudelijk op dit moment niet met elkaar te maken, maar we zitten af en toe wel naast elkaar op kantoor. Ik werk op de afdeling verkoopstrategie, daar houden verschillende teams zich bezig met o.a. opleidingen voor verkoopmedewerkers, digitalisering en duurzaamheid. Voor veel projecten werken we samen met andere afdelingen, zo leer je de organisatie goed kennen.
Ik heb meteen aangegeven dat ik maatschappelijke projecten leuk vind. Ik ben dus heel blij dat ik aan de slag mag met het project ‘food waste’. Dat draait om het tegengaan van voedselverspilling, bijvoorbeeld door producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aan zitten goedkoper aan te bieden. Daarnaast ondersteun ik ook verschillende collega’s, bij het ontwikkelen van nieuwe e-learnings en opleidingsprogramma’s voor collega’s in de winkel bijvoorbeeld. De projecten waar je als projectmanager bij betrokken bent zijn dus best breed op onze afdeling.”
Loes: “Alle trainees zien elkaar elke maand, en om de maand is er een intervisie. Dan ga je met andere trainees in gesprek over werksituaties en persoonlijke ontwikkeling. Alle trainees werken op een andere afdeling dus iedereen heeft een eigen perspectief, maar ook gedeelde ervaringen. Daar leer je veel van. Tussendoor kun je ook altijd met je trainee-buddy bespreken hoe het gaat en waar je eventueel tegenaan loopt.”
Annouk: “We hebben ook een aantal trainee-tweedaagsen, twee volle dagen trainingen met een diner, een overnachting en… (lachend) wat drankjes. Je gaat dan echt aan de slag met o.a. persoonlijk leiderschap. Wat vind ik belangrijk, waar wil ik beter in worden? Daarnaast zijn er ook insight discovery sessies. Die leren je veel over hoe je bent in een werkomgeving. Wat zijn jouw sterke punten en hoe kun je in een team elkaars kwaliteiten zien en versterken?”
Loes: “In het begin vond ik het traineeship pittig, maar inmiddels ben ik erin gegroeid. Lidl is enorm resultaatgericht en de retailwereld is dynamisch. Er is altijd veel te doen en er zijn verschillende mogelijkheden om met initiatieven te komen die je zelf kunt oppakken. Ik zou anderen een professioneel traineeship dus zeker aanraden, op voorwaarde dat je energie krijgt van een resultaatgerichte werkomgeving en het uitdagend vindt om samen steeds een stapje extra te zetten.”
Annouk: “Je krijgt vanaf dag 1 veel verantwoordelijkheid. Het is echt learning by doing. Ga het maar doen, dat vertrouwen krijg je wel. En er is ruimte voor ideeën.
Annouk: “Je krijgt vanaf dag 1 veel verantwoordelijkheid. Het is echt learning by doing. Ga het maar doen, dat vertrouwen krijg je wel. En er is ruimte voor ideeën. Het is dus niet zo dat je als trainee alleen maar zit te luisteren, je draait volwaardig mee en je inbreng is net zo waardevol.
Het dynamische en commerciële van Lidl vind ik leuk. Ik kom er steeds meer achter waar ik energie van krijg in mijn werk en welke werkzaamheden mij voldoening geven. Ik zou uiteindelijk wel leiding willen geven omdat het me heel leuk lijkt om bijvoorbeeld mensen te helpen zich verder te ontwikkelen en als team iets neer te zetten.”
Loes: “Dat geldt voor mij ook. Het doel van mijn traineeship is erachter te komen waar ik echt goed in ben en waar ik nog aan moet werken. En om zoveel mogelijk te leren. Waar dat precies eindigt weet ik niet. Projectmanagement vind ik leuk, dus daar zie ik mezelf wel verder in groeien.”
Over Lidl Nederland
Retail & E-commerce
Bij Lidl zetten we ons samen in voor het beste resultaat. Daar werken we, als één van Europa’s grootste discounters, elke dag keihard aan. Met succes. Want inmiddels staat de teller in Nederland al op 441 filialen. En we groeien nog steeds.